Barn- och fritidsprogrammet

Är du barnkär? Drömmer du om att få jobba med våra juniormedborgare och ge dem en god start i tillvaron? Barn- och fritidsprogrammet är det självklara valet för dig. Här kombineras undervisning om människors lärande och växande med ett fokus på etik, demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter. Programmet är dock inte bara lämpat för dig som vill jobba med barn, utan även för dig som vill jobba på idrotts- och fritidsanläggningar, som personlig tränare osv.

Programmet har tre underinriktningar: fritid och hälsa, pedagogiskt arbete, och socialt arbete. Dessa utgör 300 av programmets 2500 poäng. De programgemensamma ämnena är hälsopedagogik (100 poäng), naturkunskap 1a2 (50 poäng), kommunikation (100 poäng), lärande och utveckling (100 poäng), människors miljöer (100 poäng), pedagogiskt ledarskap (100 poäng), samhällskunskap 1a2 (50 poäng) och svenska 2/svenska som andraspråk 2 (100 poäng).

Underinriktningen fritid och hälsa innefattar kurserna fritids- och friskvårdsverksamheter (200 poäng) samt fritids- och idrottskunskap (100 poäng). Pedagogiskt arbete innefattar pedagogiskt arbete (200 poäng) samt barns lärande och växande (100 poäng). Socialt arbete innefattar socialt arbete (200 poäng) samt sociologi (100 poäng.)

Kan jag plugga vidare efter gymnasiet?

Javisst. Programmet är högskoleförberedande och du kan efter gymnasiet vidareutbilda dig till t.ex. barnskötare.

Kan jag jobba efter gymnasiet?

Ja. Heltidsjobb kan vara svåra att hitta utan vidareutbildning, men exempelvis vikariat i förskola går att få utan tidigare arbetslivserfarenhet, och då kan det vara en merit att ha gått barn- och fritidsprogrammet.

Vad kan jag bli?

Barnskötare, elevassistent, personlig assistent, personal vid idrotts- och fritidsanläggning och mycket mer.