Ekonomiprogrammet

Ekonomiprogrammet är till för dig som är intresserad av ekonomi och juridik. Du kanske går i entreprenörstankar eller funderar på att bli advokat. Det finns dock många vägar att gå efter ekonomiprogrammet, så känn dig inte låst vid de möjligheterna!

Ekonomiprogrammet är indelat i två inriktningar: juridik och ekonomi. Själva inriktningen utgör 300 poäng av 2500. Inom ekonomiprogrammet läser du företagsekonomi 1 (100 poäng), privatjuridik (100 poäng), moderna språk (100 poäng) samt psykologi 1 (100 poäng) utöver de gymnasiegemensamma ämnena.

Juridik: För dig som är intresserad av lag och rätt, och aspirerar på att bli advokat, domare eller dylikt. Med denna inriktning läser du filosofi 1 (50 poäng), affärsjuridik (100 poäng), rätt och samhälle (100 poäng), och psykologi 2a (50 poäng).

Ekonomi: För dig som vill lära dig hur man driver eget företag. Inom den här utbildningen brukar man få i uppgift att starta och driva egna företag för att få se hur det går till, som ett projektarbete över en längre period. Det hela avslutas alltid med mässor där man får presentera sin affärsidé och öva på säljknep inför besökarna. Med denna inriktning läser du entreprenörskap och företagande (100 poäng), företagsekonomi 2 (100 poäng) och matte 3b (100 poäng).

Kan jag plugga vidare efter gymnasiet?
Svar ja! Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program som ger möjlighet att plugga vidare på högskola och universitet. Om du vet vad du vill läsa efter gymnasiet kan du se till att få behörighet till just de utbildningarna. Prata med din studie- och yrkesvägledare så att du kan vara säker! Om du efter gymnasiet kommer på att du hellre vill göra något helt annat, så finns det möjligheter att skola om sig.

Kan jag jobba efter gymnasiet?
Det blir svårare. Då studenter inom ekonomiprogrammet oftast läser vidare på högskola/universitet, och skaffar sig mer avancerade utbildningar, så blir det svårt att få jobb direkt efter gymnasiet. Ett hett tips är att försöka bredda din utbildning efteråt och inkludera områden som IT.

Vad kan jag bli?
Egen företagare, ekonom, ingenjör, revisor, jurist, marknadsförare… Möjligheterna är många!