Estetiska programmet

Estetiska programmet är till för dig som gillar att teckna, sjunga, spela musik, dansa, eller spela teater. Var du den som alltid ritade utförliga blyertskonstverk i anteckningsblocket? Den som underhöll klassen med skämt och spex? Eller var du den som rusade direkt till replokalen efter skolan för att jamma med bandet? Då är estetiska programmet något för dig. Det finns många vägar att gå – det här är kort och gott programmet för dig som älskar att vara kreativ.

Estetiska programmet är indelat i fem inriktningar: bild och formgivning, dans, estetik och media, musik och teater. Alla skolor med estetiskt program erbjuder inte nödvändigtvis alla dessa inriktningar, så var noga när du väljer! De estetiska inriktningarna kräver ofta någon form av praktiskt arbetsprov i samband med antagningen. Du kommer alltså få visa upp något du gjort, eller göra en audition, innan de bestämmer sig för att ge dig en plats.

400 poäng av 2500 utgör inriktningen. Gemensamma för det estetiska programmets olika inriktningar är estetisk kommunikation 1 (100 poäng) och konstarterna och samhället (50 poäng).

Bild och formgivning: Om du är lagd åt det visuella hållet, och gillar fotografi, bildkonst och dylikt, är detta inriktningen för dig. Inom denna inriktning läser du bild och form (100 poäng) och bildteori (100 poäng). Du kan även fördjupa dig i ämnen som fotografi, digitalt skapande eller visuell kommunikation.

Dans: För den dansanta som vill utveckla sina förmågor i skolmiljö. Inom denna inriktning läser du dans och gestaltning 1 (100 poäng), dansteknik 1 & 2 (200 poäng) och dansteori 1 (100 poäng).

Estetik och media: Ett program som fokuserar på digitala medier, hur de fungerar och de mest effektiva sätten att använda sig av dem. Inom denna inriktning läser du digitalt skapande 1 (100 poäng), medieproduktion 1 & 2 (200 poäng) och medier, samhälle och kommunikation (100 poäng).

Musik: Programmet för alla soulsångerskor, reggaetrummisar, jazzsaxofonister, death metal-basister och trubadurer – oavsett vilket instrument du spelar och vilka genrer du bekänner dig till är detta inriktningen för dig. Att söka till musikprogrammet innefattar vanligtvis ett spelprov/en audition, där du visar prov på dina förmågor inför en mindre grupp representanter för skolan. Dessa inträdesprov varierar – det kan innebära att öva in ett stycke, att framföra något egenkomponerat el.dyl. Ta reda på hur det fungerar på din tilltänkta skola.

Inom denna inriktning läser du ensemble med körsång (200 poäng), instrument eller sång 1 (100 poäng) och gehörs- och musiklära (100 poäng).

Teater: Du får lära dig hur det ser ut backstage. Bokstavligt talat. Det handlar inte bara om att stå på scen utan också lära sig regi och scenografi. Om du vill lära dig att ljuga som ett proffs, ja då är det här inriktningen för dig! De som har nära till skämskudden bör nog inte söka.

För dig som älskar att stå på scen och uppträda. Här får du vässa dina förmågor inom regi och scenografi och utveckla dina skådespelartalanger. Inom denna inriktning läser du scenisk gestaltning 1, 2 & 3 (300 poäng) och teaterteori (100 poäng).

Kan jag plugga vidare efter gymnasiet?
Ja – estetiska är ett högskoleförberedande program. Om du vet vad du vill läsa efter gymnasiet kan du se till att få behörighet till just de utbildningarna. Prata med din studie- och yrkesvägledare så att du kan vara säker!

Kan jag jobba efter gymnasiet?
Visst kan du det. Det ska inte förnekas att arbetsmarknaden inom estetiska områden är tuff och konkurrensutsatt, men med vilja och beslutsamhet är det givetvis ingen omöjlighet att få jobb. Många väljer att vidareutbilda sig, vilket ökar chanserna till jobb. Det är vanligt att elever som gått estetiska programmet väljer att tjäna sitt levebröd inom andra arbetsområden och sköta det kreativa på fritiden, men lika många lyckas få jobb inom sitt område och kan därmed tjäna pengar på sin passion. Du sätter själv dina målsättningar!

Vad kan jag bli?
Dansare, skådespelare, musiker, regissör, fotograf, illustratör, grafisk formgivare… vad som helst som innefattar kreativitet och skapande.