Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet är främst till för dig som har ett stort intresse för naturämnen och ämnar studera vidare inom området efter gymnasiet. Det ger breda högskoleförberedande kunskaper och goda chanser att därefter komma in på den högskole- eller universitetsutbildning du siktar på. Individuella val och fördjupningskurser är tillgängliga för att göra din utbildning mer skräddarsydd efter dig.

Programmet erbjuder två inriktningar: naturvetenskap samt naturvetenskap och samhälle. Naturvetenskapsinriktningen innefattar biologi, fysik, kemi och matematik och ger den allra bredaste högskoleförberedelsen, och därmed de största chanserna att komma in på din önskade utbildning efteråt. Naturvetenskap och samhälle innefattar samhällskunskap och geografi, och det finns även möjlighet till miljöprofil.

Poängfördelningen ser ut som följer:

• Gymnasiegemensamma ämnen: 1150 poäng
  • Programgemensamma karaktärsämnen: 450 poäng
  • Inriktningar: 300-400 poäng
  • Programfördjupningar: 200-300 poäng
  • Individuellt val: 200 poäng
  • Gymnasiearbete: 100 poäng

Kan jag jobba efter gymnasiet?

I och med att naturvetenskapsprogrammet ger breda, högskoleförberedande grundkunskaper inom ämnena är det främst till för elever som vill studera vidare på högskola – det är svårt att få jobb direkt efter att ha avslutat programmet, men du blir mycket väl förberedd inför vidare studier.

Kan jag studera vidare efter gymnasiet?

Ja, den breda högskoleförberedning programmet ger dig öppnar upp för en stor mängd möjlighet inom högskolevärlden. Att studera vidare är en stark rekommendation.

Vad kan jag bli?

Kemist, biolog, matematiker, fysiker, kanske rentav professor? En akademisk karriär inom naturvetenskap börjar här!