Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Ta din passion för mat till nästa nivå! Restaurang- och livsmedelsprogrammet är det självklara valet för den kulinariskt intresserade. Här kan du få kunskaper inom livsmedel, matlagning, bakning, försäljning, service och allt som hör restaurang- och livsmedelsbranschen till, allt beroende på vilken inriktning du väljer. De tre inriktningar som bjuds är bageri- och konditorikunskap (300/2500 poäng), färskvaror, delikatess och catering (600/2500 poäng), samt kök och servering (300/2500 poäng). De programgemensamma ämnena är hygien (100 poäng), livsmedels- och näringskunskap 1 (100 poäng), branschkunskap inom restaurang och livsmedel (100 poäng) samt service och bemötande 1 (100 poäng).

Inom bageri- och konditorikunskap lär du dig hantverket inom bageri, choklad och konfektyr samt konditori. För dig som siktar på att bli bagare eller konditor är detta rätt inriktning. Färskvaror, delikatess och catering erbjuder mer näringsinriktade snarare än hantverksmässiga ämnen, bl.a. livsmedels- och näringskunskap, mat och butik samt service och bemötande. Har du tänkt arbeta med den säljinriktade delen av livsmedelsbranschen, och bli t.ex. delikatessäljare eller expertsäljare, är detta inriktningen för dig. Kök och servering är för dig som vill bli kock eller servitör, och ger kunskap om matlagning och servering inom restaurangnäringen.

Kan jag jobba efter gymnasiet?

Ja, utbildningen ger dig goda yrkeskunskaper och möjligheter att äntra arbetslivet efter gymnasiet.

Kan jag studera vidare efter gymnasiet?

Utbildningen ger högskolebehörighet, så för den som vill finns möjligheten att specialisera sig vidare.

Vad kan jag bli?

Bagare, kock, konditor, servitör, butikssäljare, delikatessäljare och mycket annat!